Milenijski projekt za Sika-u – Tunel Gotthard!

Milenijski projekt za Sika-u – Tunel Gotthard!

Prvog dana lipnja službeno je otvoren najduži željeznički tunel na svijetu. Sika tehnologije s prve linije radova i stručnost u gradnji odigrali su ključnu ulogu u uspješnoj izgradnji jednog od europskih najvažnijih infrastrukturnih projekata.

Neizmjerno visoki zahtjevi kvalitete ispunjeni su upotrebom Sika® trajnih rješenja za hidroizolaciju, vatro-otpornu zaštitu, premaze, te za proizvodnju betona i mlaznog betona.

57 km duga baza Gotthard tunela u Švicarskoj novitet je i izvanredno postignuće u izgradnji tunela. To je najdulji željeznički tunel na svijetu, , koji se gradio 17 godina i koštao je 11 milijardi eura. Prolazi kroz jedan od najviših alpskih masiva. Proteže se oko 2.000 metara ispod vrhova planina, a čak i na svojoj najvišoj točki, još uvijek je samo oko 550 metara iznad razine mora. Novi željeznički dio skratit će vrijeme putovanja potrebno da teretni i moderni vlakovi velikih brzina pređu od Züricha do Milana za oko jedan sat. Putnički vlak prolazit će tunelom brzinom od 250 kn/h, za što će mu trebati 20 minuta.

Pouzdanost i dugovječnost izgrađena Sika znanjem i tehnologijom

Investitor je zahtijevao iznimno dug vijek trajanja, tijekom kojeg neće biti potrebno značajnije održavanje betona i sustava hidroizolacije. Tijekom razrade projektnog elaborata, Sika je u potpunosti ispunila sve stroge zahtjeve. Djelomično novo-razvijeni proizvodi podvrgnuti su rigoroznim praktičnim ispitivanjima u službenim laboratorijima prije masovne proizvodnje i primjene. Mlazni beton visoke vrijednosti koji se koristio za potporu tunelskog iskopa služio je kao podloga za Sikaplan® i Sarnafil® vodonepropusne membrane. Zatim je izvedena betonska obloga sa Sika dodacima za betone, kako bi se postigao visok stupanj preciznosti potreban za geometriju površine tunela. Rekordni okidač za Sika-u

Za Sika-u također Gotthard projekt predstavlja rekord

Od početka inicijalnih ispitivanja 1992. godine, Sika zaposlenici odradili su više od 210.000 sati na ovom jedinstvenom projektu.Oko 20.000 tona dodataka za betone korišteno je za radove betoniranja.Tunel je izoliran s 3,3 milijuna m² Sikaplan® membrana – otprilike veličine 330 nogometnih igrališta. Ukupno, oko 40.000 tona Sika® proizvoda, što je ekvivalent 1.700 teretnih vagona, dovezeno je na gradilište.

This entry was posted in News and tagged .

Leave a Reply